20 Şubat 2015 Cuma

Kazan Kremlini (2000)

žKazan Kremlin Tataristan’ın önde gelen tarihi kalesi olup Kazan kentinde bulunmaktadır. Kale Korkunç İvan’ın emirleri doğrultusunda eski Kazan hanlarının hisar yıkıntıları üzerinde inşa edilmiştir. Kremlin’deki en eski yapı Annunciation Katedrali (1554-1562) olup beş yuvarlak çıkıntıya sahip altı duvarlı tek 16.yy Rus kilisesidir. Kazan’daki birçok eski yapı gibi o da tuğla yerine, yerel açık renkli kumtaşından yapılmıştır. Kremlin’in en çarpıcı yapıtı Peter the Great zamanına giden mistik eğik Söyembika Kulesidir.

Ferrapontov ManastIrI (2000)

žFerapontov Manastırı Yerleşkesi 15.yy-17.yy’lardan kalma bir Rus-Ortodoks manastır kompleksi olup iç dizaynları eski Rus sanatının en saf örnekleri olarak kabul edilmektedir. Duvar resimleri 15.yy sonlarının en büyük ressamı kabul edilen Dionisy tarafından yapılmıştır. Kompleks altı ana elemandan oluşmaktadır:
-
Nativity of the Virgin (1490) Katedrali
-
Annunciation (1530-31) Kilisesi ve Aşevi.
- Hazine Odası (1530s)
-
St Martinian (1641) Kilisesi
-
Epiphany ve St Ferrapont ana giriş kapısı Kiliseleri (1650).
- Çan Kulesi (1680s)

Batı Kafkaslar (1999)

žAltayların Altın Dağları Güney Sibirya’da çok değişik bitki örtüsü içeren bir bölgedir. Dağlarda el değmemiş buzullar mevcut olup Ob (Obi olması gerek ?) gibi başlıca nehirlere su temin eder. Bölgede, Baykal Gölünden sonra Sibirya’nın ikinci büyük gölü olan Teletskoye Gölü bulunmaktadır.Bölge şunlardan oluşmaktadır:
ž- Altay Ulusal Rezervi      
ž- Katun Ulusal Rezervi    
ž- Teletskoye Gölü             
ž- Belukha Dağı                 
ž- Ukok Yaylası                 
žDağlar,  Kar Leoparı ve Altay Yaban Koyunları gibi dünyamızda nesli tehlikede olan birçok memelilere ev sahipliği yapmaktadır.

Altaylar'daki Altın Dağlar (1998)

žBatı Kafkasya Kafkas Dağlarının Karadeniz ile Elburz Dağı arasında kalan en batı kenarını teşkil eder. Bakir Komi Dağları ile bölge Avrupa’daki  belirgin şekilde insan eli değmemiş yalnızca iki dağlık bölgeden birisidir. Bu ovalardan buzullara kadar olan küçük bölgede çok değişik habitatlar mevcuttur. Bölgede şunlar vardır:
- Kafkas Devlet Doğal Biyosfer Rezervi     
-
Sochi Milli Parkı    
Bolşoy Doğal Sazlık Parkı      
-
Buiny sırtı doğal anıtları  
-
Tsitsa ırmağının kaynağı 
Pshecha ve Pshechashcha ırmakları
Faunada kurt, vaşak, yaban domuzu ve nesli tehlikede olan Avrupa bizonu
mevcuttur.


Kamçatka'daki Yanardağlar (1996)

žKamçatka Volkanları dünyadaki volkanik bölge örneklerinin en önemlileri arasındadır. Kamçatka Nehri ve çevresindeki Merkezi Vadi, 29 adedinin halen aktif olduğu 160 volkan içeren volkanik bir dağ silsilesi çevrilidir. Yarımada bu nedenle dünyadaki en kesif volkanik bölge olup bölgenin 19 aktif volkanı Dünya Mirası Listesindedir.Dünya Mirasına giren seri listede altı bölge bulunmaktadır.
-
Kronotsky Devlet Biyosfer Doğal Koruma Alanı 
-
Bystrinsky  Doğal Parkı                           
-
Nalychevo Doğal Parkı                      
-
Southwestern Doğal Tundra Rezervi       
- Güney
Kamçatka Doğal Parkı          
- Doğal  "
Kluchevskoy" Parkı
ž

Baykal Gölü (1996)

žBaykal Gölü bir tatlı su eko sistemi olup dünyadaki en derin ve en eski göl olmasının yanında dünyadaki ikinci geniş su hamcına sahiptir. Göl, Güney Sibirya’da Irkutsk kenti civarındadır. Göl, dünya tatlı su rezervinin beşte birini, Rusya tatlı su rezervinin ise % 90’ını içermektedir. Gölün yanı sıra havzada ayrıca Angarar nehrinin kaynağı ve Irkuts su rezervuarı da bulunmaktadır. Göl çepeçevre dağlarla çevrilmiştir. Bölgede Baykal fok balığı, Omul ve Baykal Yağ Balığı gibi balık türleri bulunmaktadır.

Bakir Komi OrmanlarI (1995)

žBakir Komi Ormanları, Ural dağlarının alpin tundralarına komşu çok geniş bir bakir kuzey ormanları eko sistemidir.  Bölge, Pechoro Ilychsky Doğal Rezervi, Yugyd-Va Ulusal Parkı ve bir mücavir alandan oluşmaktadır.  Bu sıralı isimler  koruma altındaki onlarca alanları ihtiva etmekte olup 3.28 milyon hektar genişliğindedir.Başlıca ağaç türleri arasında Sibirya ladini, Sibirya köknarı ve Sibirya alaçamı bulunmaktadır. Boz ayı, geyik, su samuru, kunduz, samur, sansar, vaşak buradaki memeliler arasında sayılabilir. Bölge,  Rusya Federasyonuna bağlı Komi Cumhuriyetinde olup Doğu Avrupa Ovasının kuzeydoğusunda, Ural dağlarının batısında yer almaktadır.

ž

Sergiev Posad'daki Trinity Sergius Lavra Mimari Yapıları (1993)

žSt. Sergius’un Trinity Lavra’sı en önemli Rus manastırı olup Rus Ortodoks Kilisesinin en önemli dini merkezidir. Manastır Moskova’nın yaklaşık 90 km kuzeydoğusunda, Yaroslavl’a giden yol üzerindeki Sergiyev Posad kentindedir. Manastır 1345 yılında, Makovets dağında, ‘baba,oğul ve kutsal ruh’ adına bir tahta kilise inşa eden ve en saygı duyulan azizlerinden Radonezh’li Sergius tarafından kurulmuştur.
ž
ž

Novgorod'daki Tarihi Yerler (1992)

žNovgorod ve çevresinin tarihi anıtları Rus mimarisinin Ortaçağ ve sonrası dönemlerdeki gerçek örneklerlerinin bir topluluğudur. Novgorod Kuzeybatı Rusya’da, Baltık Denizi ve Orta Asya arasındaki ticaret yolunda  önemli bir merkezdi. Kent zaman içinde Rus kültürü ve dini inanç merkezi haline gelmiştir. Geniş bir anıtlar yelpazesi muhafaza edilmiştir:
-1045 ile 1050 yılları arasında inşa edilen
St Sophia Katedrali Rus mimarisinin kendine özgü yanlarını temsil etmektedir. (gösterişsiz taş duvarlar,  miğfer biçimi beşli kubbeler)
-Geleneksel olarak
Detinets adıyla anılan Novgorod Kremlin’i ayrıca Rusya’daki en eski sarayı barındırmaktadır.
-
Transfiguration (Hz İsa’nın başkalaşımı) Kilisesinin duvar resimleri 14 yüzyılın sonunda Yunan’lı Theophanes tarafından yapılmıştır.
-
Church of Neredica
-
Neredica Kilisesi
ž1992 yılında Dünya miras listesine girmiştir.
ž
ž

Solovetsky AdalarI'ndaki Tarihi Yerler (1992)

žSolovetsky adalarının kültürel ve tarihi bileşimi yaşam zorluğu içeren bir ortamda eski Rus Ortodoks manastır yerleşiminden kaynaklanmaktadır. Solovetsky Adaları St. Petersburg’un kuzeyinde yer almaktadır. Yalnızca 1.400 kişinin yaşadığı yaklaşık 100 ada mevcuttur. Ana Solovetsky Adası en büyüğü olup üzerinde ünlü eski manastır ve Kremlin inşa edilmiştir. Bu dinsel merkez evresi manastırın kurulduğu 1436 yılında başlamıştır.
ž1992 yılında Dünya Miras listesine girmiştir.
ž

Kremlin ve Kızıl Meydan, Moskova (1990)

žKızıl Meydan, Moskova'da dünyaca ünlü meydan. Hem Rusya, hem de eski SSCB'nin toplumsal ve siyasi tarihinde önemli bir yeri vardır.
žMeydana çeşitli adlar verilmiştir; bugünkü adı ise 17. yüzyılın ikinci yarısından beri sürekli olarak kullanılmaktadır. Ancak, Rusça'da "kızıl"ın karşılığı olan krasnaya sözcüğü (eskiden) "güzel" anlamına da gelirdi.
ž1990 yılında miras listesine girmiştir.





Tarihi Saint Petersburg Şehri (1990)

žMoskova'nın 715 km kuzeybatısında bulunan, Rusya'nın 2., Avrupa'nın 4. büyük şehridir. Kültürel merkez oluşunun yanı sıra zarif binalarıyla da bilinir. Baltık Denizi kıyısında Neva Nehri üzerindeki 42 ada üzerine yayılmıştır. Çar I. Petro tarafından 16 Mayıs 1703'te Rus Çarlığı'nın Avrupa'ya açılan kapısı olması amacıyla kurulan şehirdir.
žž1990 yılında Dünya miras listesine girmiştir.
ž
Kaynakça: http://tr.wikipedia.org/wiki/Sankt_Peterburg